Best of Siddis: høydepunkter fra de siste 20 år
Med bare én uke igjen til årets Siddis Brass, er det på tide å se tilbake på noen av de uforglemmelige øyeblikkene Stavanger Brass Band har skapt gjennom årene.
Lørdag 2. november kl. 16:35 entrer vi scenen i Fartein Valen, og med oss har vi et program som trekker frem det aller beste fra de siste 20 årene våre på Siddis Brass.
Men før vi ser fremover til Siddis Brass 2024, la oss ta en reise tilbake i tid.
1999: Et vendepunkt
Siddis Brass 1999, altså for 25 år siden. Et vendepunkt for Stavanger Brass Band. Hva skjedde? SBB-veteran Ulf Rosenberg forteller:
– Jan Magne Førde fra Brazz Brothers ble engasjert til å skrive repertoar basert på blant annet afrikansk og norsk folkemusikk. Han tok det kjente Brazz Brothers-konseptet videre, til fullt brassband.
Det var første året korpset fikk spesialskrevet musikk til Siddis Brass-konkurransen. Og SBB vant – helt klart.
– Alt ble spilt utenat. Legendariske Frank Renton dirigerte, sammen med Jan Magne selv. Stående applaus, enorm stemning, forteller Ulf, som selv har vært fast inventar på trombonerekken, mangeårig styreleder i korpset og nå engasjert styremedlem.
Stor betydning for korpsets utvikling
Men vel så viktig som øyeblikket og festen dengang da: Framføringen og prosessen la grunnlaget for det korpset har gjort i de følgende 25 årene med nyskrevet musikk til Siddis Brass-konkurransen. Mye av det framført utenat og med sceniske elementer.
Ulf forteller videre:
– Noe har vært kanon-suksesser, noe har vært spennende men uten å nå helt fram. Uansett har det vært en utrolig reise i å "forske" på nytt repertoar. I løpet av disse årene har SBB investert millionbeløp i ny musikk, ført an i utviklingen – og det har smittet.
Under de siste årenes Siddis Brass-konkurranser har det ikke vært tall på hvor mange nye framføringer fra korps vi har fått oppleve, i alle divisjoner. Og spesialskrevet musikk fra SBB har blitt framført av andre korps i inn- og utland.
– Repertoaret fra 1999 og de kommende årene var viktig for SBBs posisjon som konsertband. Året etter, i 2000, lanserte korpset et salsa-repertoar i Siddis Brass-konkurransen som jeg mener kvalitetsmessig og som framføring står seg vel så bra som Brazz Brothers-programmet. Men seier ble det dessverre ikke, det året.
Flere storheter på podiet
Senere kom dirigent David King til Stavanger. Han stålsatte korpset, og kraftfullt fortsatte utviklingen med prosjekter som West Side Story og Celtic Fusion. Deretter kom Allan Withingtons gullrekke av kreative prosjekter.
Fra Siddis til verden
I 2003 spilte SBB festkonsert under EM i Bergen, blant mange fortsatt ranket som "best ever", med utgangspunkt i 1999-gjennombruddet. Få år senere brakte disse ideene korpset til British Open og festkonsert – mottatt med stående ovasjoner. Og det la det musikalske grunnlaget for turnéer på kryss og tvers av USA og Japan, forteller Ulf, som den gang bidro både med trombonen og som styreleder.
– Men Ulf, før du blir beskyldt for mimring, er det grunn til å spørre seg: Er SBB anno 2024 like gode som 1999?
– Korpset er mye bedre, helt klart! Utviklingen har ikke stoppet opp og gamle dager var ikke best. Men noen milepæler og skjellsettende framføringer fortjener å bli trukket fram, 25 år etterpå. Ekstra kult er det at flere av de som sto på scenen på den tiden fortsatt er med i SBB, på og bak scenen. Eller de er aktive i Siddis Brass-organisasjonen. De har vært i teten på en rivende utvikling, sier Ulf.
Programmet for 2024
I år er vi stolte av å presentere noen av de mest ikoniske stykker fra de siste 20 årene:
Earth Rites – fra Celtic Fusion (Robin Dewhurst), Siddis Brass 2004. Energisk åpningsstykke der trombonerekken får vist seg frem. Korpset vant konkurransen dette året, dirigent var David King.
Send in the Clowns – En oppdatert versjon av en gammel klassiker, spesialskrevet til årets konkurranse av Eirik Berge og Owain Roberts. Solist: Frank Braafhart
Berlin Nights – fra Just a German girl (Simon Dobson), Siddis Brass 2015. I programmet som fortalte om livet til Marlene Dietrich, var denne satsen en hyllest til nattelivet i Berlin, med masse dramatikk og energi. Korpset vant konkurransen dette året, dirigent var Allan Withington.
Last Train Home (Pat Metheny, arr. Robin Dewhurst) – fra Different Trains, Siddis Brass 2012, der Per Illguth brillierte på euhonium. Korpset vant konkurransen dette året, dirigent var Allan Withington.
Beautiful Balticum – fra United We Stand, Divided We Fall (Daniel Hall), Siddis Brass 2022. Dette vakre stykket reflekterer roen og sårbarheten i Baltikum.
Post Apocalyptic Party Blues – fra Fear and Loathing at Stavanger Konserthus (Paul McGhee), Siddis Brass 2017. Fra programomtalen i 2017: Det er tid for dommedag, og den store røde knappen er trykket. Før vi går i bunkeren er det i midlertid én ting som gjenstår - nemlig å ha «the Mother Of All Parties»!
– Å bringe disse høydepunktene til årets Siddis Brass er en måte å hylle både fortiden og fremtiden på, sier Ulf Rosenberg. – Vi har alltid hatt en utforskende tilnærming til musikken vår, og det kommer til syne i dette programmet.
I år har vi også gleden av å introdusere et nytt og spennende samarbeid med den anerkjente belgiske dirigenten Ivan Meylemans, som skal lede korpset til årets Siddis Brass i november, samt norgesmesterskapet i februar 2025.
Etter konkurransen: BrassVors
Siddis Brass er ikke bare en konkurranse; det er en helg fylt med musikkglede og fellesskap. Når konkurransenervene slipper og skuldrene synker for korpsglade musikanter, inviteres både musikere og publikum til BrassVors, en festkonsert med rammer som inviterer til nattklubbstemning!
Stavanger Brass Band inntar scenen sammen med lokale versjoner av gutta fra The Rat Pack, og publikum kan vente seg en heidundrende og svingende musikkfest presentert av Espen Hana og Øyvind Grong.
Les mer om arrangementet på Siddis Brass sine nettsider.
Men altså: Fartein Valen, lørdag 2. november kl. 16:35! Kom og opplev Siddis-høydepunktene fra de siste 20 årene med Stavanger Brass Band.